Daniël Haans

Klassiek traditioneel-ambachtelijk kunstschilder

Biografie

In de provincie Noord-Holland ligt langs rivier de Zaan, de Zaanstreek. Een streek waarin industrie en handel altijd een prominente rol hebben gespeeld evenals kunstenaars. Niet zelden zijn prachtige stukken van deze streek door schilders vereeuwigd. De vele molens, wateren, prachtige weidelandschappen, bijzondere industrie, Zaanse huizen en indrukwekkende luchten waren veelal onderwerp voor niet de minste kunstenaars. Denk aan Monet die hier veelvuldig heeft geschilderd. De streek heeft ook vaak bijzondere kunstenaars in haar geschiedenis voortgebracht. Een plaats gelegen in deze Zaanstreek is Krommenie, een eeuwenoude belangrijke plaats in de Zaanstreek wat na Zaandam inmiddels tot een van de drukste en grootste plaatsen wordt beschouwd in de Zaanstreek.

Een van deze huidige kunstschilders is Daniël Alexander Haans geboren te Krommenie in de zomer van 1981 op 7 augustus. Al vroeg kwam zijn talent om kunstnijverheid te vervaardigen uit en maakt op 5-jarige leeftijd zijn eerste echte schilderij. Opvallend was het natuurgetrouwe licht en het schilderen in perspectief, wat zeer bijzonder was voor deze leeftijd. Vanaf deze leeftijd was kunst een onlosmakelijke verbonden onderdeel in het leven van Daniël Haans. Dit maakt dan ook dat de schilder een bijzonder autodidact is. Tot zijn 12e levensjaar werden er vele tekeningen en schilderijen vervaardigd, en bereikte zelfs het nieuws in de krant. Vanaf zijn 12e ging Daniël in de leer bij Joop Johannes de Graaf, een fijnschilder eveneens uit dezelfde woonplaats. Hier maakte hij voorzichtig voor het eerste kennis met de technieken en de opbouw van oudere meesters en het toepassen van materialen op de juiste manier. Op zijn 13e waren er een tweetal succesvolle exposities waarbij meerdere werken zijn verkocht. Joop Johannes de Graaf gaf aan dat de eigenzinnigheid en de natuurlijke drive een goede reden was op eigen benen verder te gaan. Hierna heeft Daniël nog enige tijd op het Tekeninstituut gezeten in Zaandam, Tot zijn 16e jaar is nog relatief veel werk in olieverf gemaakt wat stopte rond het 18e levensjaar waarna de productiviteit was gedaald.

Daniël wou graag op 15-jarige leeftijd naar de kunstacademie, wat met het oog op een zekere toekomst niet mocht. Uiteindelijk heeft hij het Grafisch Lyceum doorlopen en is door zijn jonge vaderschap daarnaast vroeg begonnen met werken. Uiteindelijk kreeg Daniël vier dochters, maar werd hij ook chronisch ernstig en blijvend ziek. Deze combinatie leidde er toe dat ook weer enige jaren de productiviteit laag was. Uiteindelijke is hier verandering in gekomen rond zijn 25e jaar en later ging hij ook in de leer bij Cornelis Le Mair een bekend Nederlandse schilder. In deze periode produceerde Daniël Haans een groot aantal stillevens, landschappen en portretten, maar bleef ook de grilligheid van zijn ziekte prominent aanwezig. Zo werd hij aan één oog blind. Zijn werk heeft hier wonderwel niet onder te lijden gehad.

Daniël is een schilder die voor romantische taferelen en scénes vervaardigt, welke uit het leven gegrepen zijn. De dramatiek, die zelfs in zijn stillevens op een of andere wijze terug komt in het werk is vaak indrukwekkend. De diversiteit tussen portret, landschap en stilleven maakt samen met het meesterlijke licht in zijn werk en de scénes die uit het leven gegrepen zijn het ouvre heel interessant. De kunstenaar werkt voornamelijk in olieverf, maar is zeker allround te noemen. Hij hangt het klassieke leermeesterschap aan en begeleidt beginnende schilders individueel dan ook regelmatig naar een hoger niveau. Dit doet hij ook als vrijwilliger op de basisschool met kinderen die hij kunstnijverheid en kunde en geschiedenis van het tekenen en schilderen bij brengt. De CV van Daniël is indrukwekkend. Hij heeft dan ook al tentoonstellingen in musea achter zijn naam staan.

© 2020 Daniël Haans

Thema door Anders Norén